Exercici 1. El Gimp, modificant mides i resolucions de les imatges

Ara ja podem començar a fer feina, aquest primer exercici servirà per aprendre les propietats de les imatges.

Feines per fer a casa:
Cerqueu dues imatges que vos agradin. La idea és que tots els retocs que farem seran sobre una mateixa temàtica que heu de triar vosaltres. Les imatges les farem servir com a portada d'una presentació feta amb scratch i d'una icona per fer que aparegui al projecte.
  • Mida gran.
  • Filtrada per reutilització amb modificació.
  • Quan les hagis trobat desa-les al teu pendrive per portar-les el pròxim dia de classe, a més pots desar-les al drive a la carpeta que vàreu crear i compartir on haureu de crear una carpeta anomenada GIMP.
Escalar imatges serveix per fer-les més adequades per a una determinada feina, per exemple si volem posar-les a una pàgina web ens convé que la imatge tingui una mida habitualment més petita, ja que depenent de les mides de les imatges i d'altres factors es faria més lenta la càrrega de la nostra web, si volem fer un efecte de pixelat podem fer a partir d'una imatge petita una imatge més gran i aconseguir aquest efecte.
Primer farem la icona que representarà la temàtica dels vostres retocs.

Si no heu cercat les dues imatges necessàries a casa (recordeu la nota no serà la mateixa), descarregueu i obriu amb el GIMP la següent imatge, per descarregar-la:
  • Primer cliqueu damunt i després quan s'obri a la seva mida real.
  • Seleccioneu amb el botó dret i trieu l'opció per descarregar.
Ara treballarem amb el GIMP, fent ús de les opcions de canvi de mida de la imatge per això continuarem al menú imatge, per fer aquesta segona activitat haureu d'anar a:
  • Escala la imatge maneta.jpg o la que hagis fet o descarregat amb la llicència d'ús corresponent, per fer-ho hauràs d'anar al menú imatge, escala la imatge

Ara farem que tingui una amplada de 20×20 píxels per poder fer que la imatge tingui aquesta mida heu de clicar a la cadena que vos he posat en taronja que canviarà d'icona per una cadena trencada, això serveix per escalar l'ample i l'alt per separat deformant la imatge, deseu l´arxiu amb el nom escalada.xcf i exporteu-la a jpg com a escalada.jpg.


Si la vostra imatge no era quadrada, el més normal, s'haurà deformat.






Per evitar aquesta deformació el que farem és escalar-la proporcionalment: torna a obrir la imatge inicial, si tens la cadeneta trencada torna a ajuntar-la, posa al costat més petit de la teva imatge (amplada o alçada) 20 píxels. Veuràs que t´ha quedat un costat de 20 i l'altre més gran, ara retallarem la imatge per deixar-la quadrada de 20x20 píxels per fer-ho farem servir l'opció mida de la imatge, fixeu-vos que la cadeneta d'aquí també està trencada, el que passa aquí és que seleccionarem una part de la imatge, retallant la que feia més de 20 píxels per deixar-la de 20 píxels



A la part de mida del llenç posem quina part de la imatge volem seleccionar i a desplaçament ens podem desplaçar per la imatge per seleccionar la part de la imatge que més ens interessi. Posa-li de nom quadrada.xcf i quadrada.jpg

Pengeu la imatge original i les modificacions al drive.

L'altra imatges com serà la portada de les nostres feines ha d'ocupar tota la pantalla d'Scratch que té una mida de 480x360 píxels, feu el mateix que heu fet amb la imatge que serà la icona d'aquest projecte, desa-la com a portada.xcf i portada.jpg