Edició digital d´Imatges 1. El GIMP
GIMP és el programa de GNU per al tractament d’imatges (GNU Image Manipulation Program), creat per voluntaris i distribuït sota la llicència GPL
.
GIMP significava originalment «General Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d’imatges general»); el 1997 es va canviar perquè signifiqués «GNU Image Manipulation Program» («Programa de manipulació d’imatges de GNU»). És part oficial del projecte GNU.
GIMP serveix per processar gràfics i fotografies digitals. Els usos típics inclouen la creació de gràfics i logos, el canvi de mida i retall de fotografies, el canvi de colors, la combinació d’imatges usant un paradigma de capes, l’eliminació d’elements no desitjats de les imatges i la conversió entre diferents formats d’imatges. També es pot utilitzar el GIMP per crear imatges animades senzilles.
GIMP és conegut també per ser potser la primera gran aplicació lliure per a usuaris finals. Treballs anteriors, com Gcc, el nucli de Linux
, etc. eren principalment eines de programadors per a programadors. GIMP és considerat per alguns com una prova que el procés de desenvolupament de programari lliure pot crear aplicacions que els usuaris no avançats puguin usar productivament; d’aquesta forma, va obrir el camí d’altres projectes com: KDE
, GNOME
, Mozilla Firefox
, OpenOffice.org
i altres aplicacions posteriors.
Actualment el GIMP es troba a versió 2.4.2 i el podeu trobar per descarregar en Català a la web de softcatala
A l’obrir el GIMP apareixen dues finestres.
A diferència d’altres programes no tenim directament la finestra on dibuixar, haurem de obrir una imatge o crear-ne una nova per poder treballar.
En aquesta pràctica sols utilitzarem les eines de la primera finestra (la titolada EL GIMP).
Feu el recorregut amb el ratolí per sobre de totes les icones d’aquesta finestra. Al passar per sobre el ratolí apareix un rectangle amb l’explicació de la seva utilitat.
Al fer clic sobre una icona apareix a la part inferior de la finestra les opcions de l’eina seleccionada.
Si no heu treballat mai amb el GIMP, feu Arxiu | Nou i creeu un arxiu de 400 x 400 pixels. Aneu provant les diferents eines de dibuix: (llapis, pinzell, ploma, aerògraf, pot de pintura, goma, dit per emborronar, etc. ).
Investigueu com es canvia de color, i com es canvia de de mida de brotxa.
Per dibuixar línies rectes cal mantenir apretada la tecla de majuscules. Feu la prova.
Per acabar heu de dibuixar en un arxiu 400 X 400, un dels següents dibuixos impossibles. Ho heu de fer utilitzant uns altres colors i mides d’aquests.
Heu de posar també el vostre nom al dibuix i guarda-ho a la vostra carpeta amb format JPG i amb el nom IMPOSSIBLE.JPG