Pràctica 5: Selecció i capes

Per fer aquesta pràctica necessitareu 5 o més fotografies. Cerqueu-les a internet com etiquetada per reutilització amb modificació, això s'ha de fer a casa el dia abans.


PRIMERA PART

Tornem a veure que són les capes. Són imatges que es poden superposar per fer una imatge a la que mesclem més d'una imatge a la vegada, es poden crear de varies formes.
  • Primera opció, anar al menú capa>nova capa


Podeu triar que el fons de cada capa sigui transparent, o amb el color de fons, ... com vegeu a la imatge.



  • Segona opció, ho podeu trobar a la barra que teniu a la dreta com vegeu a la següent imatge, a l'opció que indica el ratolí.
on vos surtirà una imatge com la que sortia a l'altra opció.

Quan afegiu una imatge nova queda en el que es diu selecció flotant que s'ha de fixar, o bé a la capa que hi ha amb l'ancora de baix del menú de la dreta i tindria una imatge o bé prement capa nova i es fixarà a una capa nova, tenint dues imatges la primera i la que he aferrat per separat, permetent-me treballar amb les dues de manera independent.

Durant aquest exercici veurem les eines de selecció del GIMP i farem servir les capes per poder treballar millor.

  • Selecció rectangular i el·líptica

Estan presents com a icones a la caixa d’eines del GIMP, però també les podem trobar al menú de la imatge (taula inferior) o bé utilitzar les tecles ràpides R i E amb les quals selecciones l'eina sense haver d'anar al menú.

Per exemple aquí teniu dues seleccions de la imatge de la dreta.
Si a més feu servir la tecla MAJÚSCULES farem que la selecció rectangular sigui quadrada i la elíptica sigui circular.
Una vegada seleccionat podem:
- Edita, triar una operació tal com Retalla, Copia, Enganxa, Neteja, etc.
- Selecciona, triar una operació tal com Inverteix, Tot, Res, Flota, etc.
Amb les eines de selecció de rectangle i d’el·lipse es poden obtenir seleccions complexes, ja que es poden sumar, restar o interseccionar regions. Exemples:

Per fer-ho una vegada que tenim la primera selecció marcada, dibuixem la segona selecció, pitjant:
  • Majúscules: Sumarà les regions a l’hora de marcar la segona selecció (en el cursor apareix un “+”). 
  • Control: Restarà les regions a l’hora de marcar la segona selecció (en el cursor apareix un “-”).
  • Majúscules i Control: Seleccionarà només la regió producte de la intersecció (en el cursor apareix un “∩”)
Exercici:
Busqueu una imatge i feu una selecció en forma de peça de puzle.
Després, retalleu-la i poseu-la a una nova imatge amb fons transparent i deseu-la o bé com a imatge tipus png desant les transparències o bé com a gif.

Deseu la feina amb el nom puzle, en format .xcf.mentre feu l'exercici i quan l'acabeu deseu-lo com a puzle.gif o png.

  • La vareta màgica
Selecciona dins la zona on cliquem el mateix color o semblants, la qual cosa es pot controlar modificant l'opció que vos apareix com a Llindar.

Exercici: 
Agafeu una imatge que tingui un fons de un únic color i lleveu-li el fons o una part i canvieu-lo/la per una altra imatge o per un degradat.

  • La selecció pel color
Selecciona les àrees de tota la imatge que tenen colors semblants. L’espectre dels colors a seleccionar es pot controlar amb el cursor del llindar que serveix per seleccionar colors semblants. La diferència amb la vareta màgica és que al seleccionar tot el color de la imatge, podem fer coses com posar l'ànec darrere l'arbre sols fent una selecció.

 
Exercici: 
Agafeu una imatge i seleccioneu un color o colors o bé per canviar-lo/los per un de nou o per fer una mescla d'imatges com aquesta.

  • El llaç
És la més imprecisa de totes les opcions, ens permet seleccionar d'un punt a un altre punt fins tancar la selecció.
És útil quan tenim una imatge que volem retallar del seu fons original i aquest té molts colors.
S'ha d'anar marcant punt a punt el contorn de la imatge per després unir l'últim punt amb el primer i ja tenim la selecció feta.
 


  • Les tisores intel·ligents 

És molt semblant a l'eina llaç però en aquest cas el que passa és que passa és que la part seleccionada es retallada, a més és més potent ja que va cercant les vores per color que tenen i així el treball final unim el punt primer i l'últim i cliquem dins l'objecte seleccionat.
 

Exercici:
Agafeu una imatge o imatges i poseu-les a altra imatge en capes diferents, fent una composició podeu fer servir o el llaç o les tisores per fer la composició.